Statut (2007)
- partial -
Descarca statutul complet (2007)
Federatia Ecvestra Romana are ca scopuri:
- Sa fie singura autoritate nationala care asigura cadrul organizat pentru concursuri nationale si internationale in toate disciplinele ecvestre.
- Sa elaboreze strategia nationala de dezvoltare a ramurii de sport, in concordanta cu strategia generala de organizare si dezvoltare a activitatii de educatie fizica si sport din
Romania.
- Sa organizeze, conduca, controleze, orienteze, dezvolte si sa promoveze activitatea in domeniul sportului ecvestru, din sfera sa de competenta.
- Sa reprezinte Romania in competitiile internationale.
- Sa respecte regulile de incadrare cu specialisti, de igiena si de protectie si securitate a muncii aplicabile disciplinelor sportive, tuturor structurilor sportive.
- Sa incurajeze invatamintul in toate disciplinele ecvestre agreate si practica folosirii calului in scopuri de performante sportive si recreative (in colaborare cu ANS si MEC).
- Sa garanteze respectarea regulamentelor interne si internationale, etica sportului definita de C. O. S. R. si C. I. O.
- Sa incurajeze respectul principiilor si spiritului sporturilor ecvestre, in special in ceea ce priveste raportul om - cal (Codul de Conduita).
- Sa promoveze spiritul olimpic, intelegerea si cooperarea intre structurile sportive din toata tara, sa dezvolte autoritatea si prestigiul lor.
- Sa stabileasca si sa intretina relatii cu federatiile din alte tari, cu FEI si sa asigure participarea la intreceri si manifestari internationale a echipelor, sportivilor si
specialistilor.
- Sa recunoasca interesele tuturor partilor participante la miscarea ecvestra (concurenti, proprietari, organizatori, oficiali si sponsori) creindu-le un cadru de dezvoltare.
- Sa apere interesele tuturor practicantilor sporturilor ecvestre si sa ii reprezinte.
- Sa apere interesele ramurii de sport in relatie cu organele legislative si administrative.
- Sa promoveze masurile de prevenire si control al utilizarii substantelor interzise si al metodelor neregulamentare in practica activitatii sportive.
- Sa previna si sa combata violenta prin promovarea spiritului de fair - play.
- Sa intervina (dupa abilitarea MAA) in selectia cailor de sport; sa participe la cresterea prestigiului international al cresterii calului de sport romanesc. Federatia poate primii subventii necesare acestei activitati in cadrul unui protocol intre MTS si MAA.
|
Pentru realizarea scopurilor propuse FER are ca mijloace:
- Grupeaza, prin afiliere, supravegheaza si controleaza, toate structurile sportive ecvestre - persoane juridice de drept privat si public - pe teritoriul Romaniei; faciliteaza crearea
unora noi prin coordonarea activitatii si asistenta tehnica, morala si materiala.
- Intocmeste calendarul sportiv intern si international al sporturilor ecvestre din Romania.
- Stabileste reglementari privind desfasurarea competitiilor interne; coordoneaza organizarea tehnica a acestora.
- Organizeaza sau patroneaza competitiile internationale care au loc pe teritoriul Romaniei, cu avizul MTS.
- Organizeaza si coordoneaza intreaga activitate a arbitrilor si sefilor de pista, privind formarea perfectionarea, clasificarea si promovarea acestora, pe baza unui regulament propriu.
Promoveaza orientarea metodica in materie de constructie a parcursurilor.
- Organizeaza, prin comisia veterinara controale, inspectii si teste ale programului antidoping (MCP).
- Colaboreaza cu structuri din cadrul ANS, MEC pentru formarea si perfectionarea specialistilor. Conform articolului 61 (2) din Legea 472/2004, carnetul de antrenor se elibereaza de catre Agentia Nationala pentru Sport si confera titularului drepturile si obligatiile prevazute �n statutul antrenorilor, statutele si regulamentele federatiilor.
- Elaboreaza si urmareste aplicarea sistemului de programe, norme, bareme privind selectia.
- Acorda licentele pe nivel de probe si discipline, interne si internationale, percepind produsul vinzarii lor in calitate de unica autoritate.
- Evalueaza nivelul de maiestrie a practicantilor cu licenta eliberindu-le atestate corespunzatoare. Participa, prin specialisti, la cursurile pentru monitori in turismul ecvestru.
- Stabileste conditiile de afiliere; omologheaza si verifica conditiile minimale de functionare a structurilor sportive ecvestre,.
- Elaboreaza si realizeaza planurile de pregatire si de participare a sportivilor si loturilor de performanta la competitiile internationale, detinand in exclusivitate competenta de
inscriere.
- Avizeaza infiintarea asociatiilor judetene de resort si cea a municipiului Bucuresti.
- Instituie sistemul de informare si documentare, editeaza si publica documente, buletine informative, reviste de specialitate.
- Organizeaza simpozioane, cursuri si stagii pe probleme organizatorice, tehnico - metodice, marketing, sponsorizare, etc.
- Creaza si acorda premii, recompense si distinctii in conditiile legii.
- Exercita puterea disciplinara in termenii prevazuti de Legea Sportului 69/2000, Legea 551/2004, si potrivit Regulamentelor Intern si de Disciplina.
- Colecteaza fonduri pentru finantarea activitatii federatiei, in conditiile legii.
|